miércoles, 24 de octubre de 2018

las varietats de la llengua

Les varietats de la llengua

Les varietats lingüístiques. Adreçat a tot l'alumnat.


LES VARIETATS DE LA LLENGUA

Dins de la llengua podem trobar diferents formes lingüístiques, perquè com és d’entendre no es parla a tot arreu de la mateixa manera ni tampoc tots els parlants ho fem, també seria un fet estrany. Per tant, segons les característiques que adoptaran els parlants, segons la situació en què es trobinsegons l’època històrica en que convisquin, empraran una varietat lingüística o bé una altra.

.Varietats geogràfiques (o dialectes):

Vindran establertes per l’origen del parlant. No parlarà igual una persona de Sabadell, que una de Tàrrega, València o Mallorca. Tots aquests parlants s’expressarien en català, emperò amb una varietat geogràfica diferent.

.Varietats socials:

Dependran del grup social al qual pertany el parlant. Les persones que treballen dins una mateixa feina o practiquen una mateixa afició tenen un vocabulari característic que, generalment, només entendran elles. Pensem en els metges, en els mecànics... perquè són pròpies del seu grup social de treball o d’afició. Aquesta varietat s’anomena argot. Així doncs, podem trobar l’argot dels joves, dels informàtics, dels veterinaris...

.Varietats estilístiques (o de registres):

Entraran en joc segons la situació comunicativa en la qual es trobin els parlants. Empraran un registre o bé un altre segons la situació, si hi ha més formalitat o menys formalitat s’emprarà un llenguatge o bé un altre. No parlarem igual al bar amb els amics que si realitzem una pregunta en una conferència o en una reunió de feina.

.Varietats històriques:

Són les varietats que pertanyen a un temps i a una època concreta. Segons això, no tindran les mateixes característiques un text de Ramon Llull, per exemple, que serà del segle XIII o del segle XIV a un de Joan Maragall, que serà del segle XIX i XX.


.Varietats generacionals:

Segons l’edat del parlant aquesta varietat lingüística serà d’una manera o bé d’una altra. És evident que no parlarà igual una senyora de setanta anys a un noi de quinze.

Però la cosa no acaba aquí. Encara podem trobar una varietat més, l’anomenada varietat estàndard, que és la que es fa servir als mitjans de comunicació, a l’administració i també a l’ensenyament. És una varietat molt més formal i per sobre de la varietat o registre col·loquial.



.Pots ampliar o reforçar informació als següents enllaços:






(Adaptat de: Diversos, (2011). Llengua catalana i literatura, Editorial Teide, Barcelona)

(Imatge extreta de: google.es)
EXERCICIS:


1.    Digues a quina varietat corresponen les frases següents:


A)    Aquesta vegada m’han fotut! Tot era culpa d’aquells... si els enganxo et juro que els parteixo la cara.



B)    Hui, avui els pregue vingueu més d’horeta cap astí.





C)    Veles e vents han mos desigs complir


faent camins dubtosos per la mar:


mestre i ponent contra d’ells veig armar;

xaloc, llevant, los deuen subvenir,
ab llurs amics lo grec e lo migjorn,
fent humils precs al vent tramuntanal
que en son bufar los sia parcial
e que tots cinc complesquen mon retorn.


(Ausiàs March)



D)    Ampic arribin els reixos farem regals per tothom.
                                                                                                                                      
  


E) Els antibiòtics, igual com passa a les persones, si se n’abusa o no es prescriuen correctament creen resistències i quan es necessiten per algun problema concret llabors no fan efecte i hem de recórrer a altres antibiòtics a vegades més potents i que no serien els més adients pel problema que hem de solucionar.  Per una altra banda tenim els antiinflamatoris, d’aquests hi ha una gran varietat i els seus efectes secundaris també són molt diversos desde malalties endocrines a úlceres i perforacions gastrointestinals, intoxicacions, poden emmascarar malalties,... No és convenient canviar de principi actiu a meitat d’un tractament a no ser que el veterinari ho cregui convenient. Actualment cada vegada s’utilitzen antiinflamatoris més específics per la inflamació i formulats especialment per animals que causen menys efectes secundaris. L’èxit o el fracàs del tractament amb antiinflamatoris depen de la dosis establerta i la seva durada que ha de ser prescrita per un veterinari.

(Fragment: article de Marta Pla dins assistenciaveterinaria.com)



3.      Troba un text que contingui una de les varietats de llengua d’aquesta fitxa i justifica’n el perquè és d’aquella tipologia i no d’una altra.



4.      Escriu o cerca un fragment que sigui un exemple de cadascuna de les sis varietats lingüístiques. Aquest exercici val quatre positius.



5.      Fòrum: què t’ha resultat més complicat de les varietats lingüístiques? Per què hi has trobat dificultats? Raona la teva resposta.


maquina del tiempo

La màquina del temps

1. Fes un resum d'aquest text.

 2. Què creus què vol dir amb el títol; La màquina del temps?

3. Què significa per a tu el pas del temps?

4. Tema del text


La màquina del temps Però de moment només sé empaitar el passat

Eva Armisén
La meva magdalena de Proust és també i ves per on una magdalena. De llimona amb llavors de rosella. Ara la trobo massa dolça, no sé si abans ho era menys o si se m'ha amargat el gust. Però la reconec i em reconeix. Ja era a la caixa, pagant els dos bagels de canyella i panses, quan m'ha saludat com a una vella amiga. Me l'estic menjant a mossegades petites a la Shakespeare & Co, des d'una taula rodona de les dels fons.

Una lemon poppy seed muffin i una llibreria de Nova York. Un què i un on que em remouen sencera i em transporten, alehop, un quart de segle enrere. Hauria de decidir què vull fer d'ara endavant amb la vida que em queda, però de moment només sé empaitar el passat. Només sé tornar a Manhattan, atipar-me de bagels, recórrer refugis de lletra impresa, passar pel piset del carrer Seixanta i fer durar fins al mai la nostra magdalena.

No se m'acut res millor per esquivar la mort que aquest intent desesperat d'inventar la màquina del temps cada tardor.

Eva Piquer

martes, 23 de octubre de 2018

Dossier

Dossier

PROPIETATS TEXTUALS. treballar la cohesió, la coherència, l'adequació i la correcció.

1. Aquí tens un esquema de les propietats textuals.
 mapa mental de la tipologia textual 


2. Tens dos exemples de com es fa la cohesió i quins són els mecanismes que hi intervenen.
a)Fixa't en aquests exemples. Clica
substitució de paraules,repetició de paraules,relacions associatives de significat.

b) Clica i apareixerà un exercici de cohesió.

fiestas

Tots Sants

    1. Fes una comparativa de la festa de Tots Sants i la festa de Halloween. Penja imatges de cada una. Procura emprar correctament les quatre habilitats lingüístiques: Correcció, adequació, cohesió i coherència.

           Resultado de imagen de halloween

Halloween

Imagen relacionada

en esta fiesta puedes ir disfrazado de lo que quieras sobre todo si es sangriento o muerto etc.....esta fiesta me encanta es mi fiesta preferida.


Todos los santos
Resultado de imagen de todos los santos
es religioso y no te puedes disfrazar de nada almenos en halloween te puedes disfrazar sinceramente halloween me gusta mas que esta fiesta.

L'enyorança

L'enyorança



1. Fes un resum d'aquest text.






2. Què creus què vol dir amb el títol; Enyor i no? 

que no extraña a nadie.

3. Què és per a tu l'enyor? 






extrañar a alguien especial y querido muy querido.

4. Si ara et demanàs que explicassis alguna cosa que enyores, quina seria?




extraño mucho a mi mejor amigo el se fue a vivir a madrid.

Enyoro i no



 Escrivia paraules lliures en un paper menut, que se’m morien abans de tornar a casa


Foto: Artem Bali

Enyoro i no el camí de còdols, la tremolor de les branques dels pins del jardí, la xemeneia que vam fer instal·lar ara que arribaria el fred humit d’allà baix i el vent de dalt. Enyoro i no anar a plegar pinyes de l’arbre gros del meu veí i explicar-li coses. Enyoro i no la boira de l’hivern i els colors de la tardor d’aquella terra que sempre ha estat la meua. Enyoro i no quan em quedava sola i la casa i les flors se m’obrien ufanoses que balléssim un vals.

Ho enyoro i no. Els racons del camí vora el mar que vaig descobrir i eren només meus i els silencis. I buscava espais amagats entre les roques banyades, amb tots els angles morts i m’hi quedava una estona, com no existint, com enllà del temps. Enyoro i no aquella solitud que era una solitud amiga.

Deia que marxava a córrer per camins de grava inútila i en canvi, m’asseia sota la dignitat d’una figuera seca arrelada en un lloc equivocat, en terra d’aigua salada, per això no feia figues. Fantasiejava, llavors, i escrivia paraules lliures en un paper menut, que se’m morien abans de tornar a casa, entre un pensament de seny i un ai d’excitació. No sé què feia. Buscava una cambra pròpia entre les pedres del mar. M’aturava a mirar com eren dures les fulles d’atzavara i els baladres prepotents, no tan verinosos com allò que teníem muntat nosaltres.

I ho enyoro i no, quedar-me a soles al tard escrivint vora aquella finestra gegant que saludava els nostres pins durant aquells mesos de tardor-hivern, vora la xemeneia que xisclava pinyes i em parlava més amorosa que ningú.

Ho enyoro i no, perquè només enyoro un paisatge que sempre ha estat meu i seu no, i la solitud d’aquells dies, beneïda solitud, sempre tan tristament menyspreada. Per això tot allò ho enyoro i no. Perquè m'ho vaig emportar, perquè aquella solitud rosada és només meua i aquell paisatge soc jo.

Nietzsche

                                  Nietzsche

1. Cerca informació sobre qui era Nietzsche i escriu les coses més rellevants de la seva vida al teu blog amb imatges de la seva persona.

Friedrich Wilhelm Nietzsche fue un filósofopoetamúsico y filólogo alemán, considerado uno de los pensadores contemporáneos más influyentes del siglo XIX.
Realizó una crítica exhaustiva de la cultura, la religión y la filosofía occidental, mediante la genealogía de los conceptos que las integran, basada en el análisis de las actitudes morales (positivas y negativas) hacia la vida.​Este trabajo afectó profundamente a generaciones posteriores de teólogosantropólogosfilósofossociólogospsicólogospolitólogoshistoriadorespoetasnovelistas y dramaturgos.
Meditó sobre las consecuencias del triunfo del secularismo de la Ilustración, expresada en su observación «Dios ha muerto», de una manera que determinó la agenda de muchos de los intelectuales más célebres después de su muerte.
Nietzsche187a.jpg

2. Llegeix aquestes catorze reflexions que va fer, les penges al teu blog amb una explicació breu (amb les teves paraules) davall de cada una.

3. Amb quina reflexió et sents més identificat? Explica el per què.

9. Només qui construeix el futur té dret a jutjar el passat.



Friedrich Wilhelm Nietzsche va néixer a Röcken (Alemanya) el 15 d'octubre del 1844, i va morir a Weimar (Alemanya) el 25 d'agost del 1900. Recordem el filòsof llegint-ne 14 reflexions.
 


Foto: Wikipèdia


1. Tot el que es fa per amor es fa més enllà del bé i del mal. 

2. Ser independent és cosa d'una petita minoria i és el privilegi dels forts. 

3. El qui té un per què viure pot plantar cara a qualsevol com.
 
4. El destí dels éssers humans està fet de moments feliços, que a tota la vida n'hi ha, però no d'èpoques felices.
 
5. Qui lluita contra els monstres ha de vigilar que no es converteixi en un d'ells.
 
6. La mentida més comuna és aquella amb què un s'enganya a ell mateix.
 
7. Tota convicció és una presó. 

8. La potència intel·lectual d'un home es mesura per la dosi d'humor que és capaç d'utilitzar. 

9. Només qui construeix el futur té dret a jutjar el passat.

10. El món real és molt més petit que el món de la imaginació.
 
11. El pensador sap considerar les coses més senzilles del que són.
 
12. La guerra torna estúpid el guanyador i rancorós el vençut. 

13. El valor d'un home es mesura per la quantitat de soledat que pot suportar. 

14. Tenir fe vol dir no voler saber la veritat.

martes, 16 de octubre de 2018

propietats del text

EXERCICIS SOBRE LES PROPIETATS DEL TEXT

EXERCICIS SOBRE LES PROPIETATS DEL TEXT

1.Un dels documents que més sovint hem de redactar és la carta. A continuació teniu els elements d'una carta formal desordenats. Ordeneu-los:

Paràgraf d'introducció, comiat, data, paràgraf de conclusió, dades emissor, dades del destinatari, salutació, signatura, paràgraf exposició.

1. dades del destinatari
2. salutació
3. data
4. Paràgraf d'introducció
5. paràgraf de conclusió
6. paràgraf exposició
7. comiat
8. dades emissor
9. signatura

2.Aquesta carta ha estat escrita sense tenir en compte cap disposició formal. Torneu-la a escriure i situeu cada cosa al lloc adient.

Jaume Rodríguez Garcia Girona,15 4t 2a 08004 Barcelona
Casa de Cultura Balmes,8-10, 08004 Barcelona
Senyors, Us escric per demanar-vos si heu trobat un estoig a la sala d'actes de la vostra entitat .
Dimarts 19 de juny vaig assistir a la conferència sobre les cultures mediterrànies que es va fer en el vostre centre i crec que és possible que me l'hi descuidés. L'he buscat pertot arreu i no l'he trobat enlloc. L'estoig és de cuir i conté una ploma d'or amb el meu nom gravat, i altres estris poc valuosos: un llapis, una goma d'esborrar, un bolígraf, etc.Us agraeixo per endavant la vostra col·laboració i us saludo atentament. Us demano que, si hi és, m'ho feu saber com més aviat millor. El meu telèfon és 93 444 44 44. Jaume Rodríguez, 23 de juny de 2008



3. En aquestes frases hi ha paraules i expressions que pertanyen a un registre no estàndard. Identifiqueu-les i torneu-les a escriure en un registre estàndard.

La Maria no es mulla mai el cul: així sempre queda bé amb tothom

Sempre té de demanar pasta als pares per sortir.

Es va atracar de bombons

Estudia sempre, àdhuc els dies de festa.

Treballa molt, emperò no en té mai ni cinc

Penso; ergo existeixo


No hi ha les condicions per aconseguir-ho; nogensmenys ho intentarem